Rodzicu przeczytaj jakie mamy zasady żywienia

w Przedszkolu Niepublicznym Bajka w Opolu.

 

Żywimy wg nowej piramidy żywienia.

Jeśli chcesz wprowadzić te zasady w swoim domu, ściągnij z Naszej strony nową piramidę żywienia, która świetnie podpowiada co jest kluczem w zdrowym odżywianiu.

Pory posiłków w Bajce: 

Pierwsze śniadanie 8:30

Drugie śniadanie 10:00

Pierwsze danie obiadowe 11:30

Drugie danie obiadowe 14:00

Podwieczorek 17:15 

 

Zapoznaj się z racjonalnymi zasadami żywienia w Bajce:

  1. Dwie porcje mleka codziennie
  2. Główny posiłek białkowy (mięso, ryba, rosliny strączkowe jak: soczewicza czerwona)
  3. Naturalne składniki.
  4. W tygodniu min 3 surówki i 2 gotowane warzywa.
  5. Codziennie owoce.
  6. Codziennie wyjście na świeże powietrze (do Bajkowego ogrodu, na spacer po okolicy .

Jak gotujemy w Bajce?

  1. Zupy, sosy potrawy saporządzamy z naturalnych składników (bez konserwantów spożywczych, z naturalnymi przyprawami).
  2. Potrawy smażone (naleśniki, placki ziemniaczane, racuchy, panierowana ryba) podajemy max 2 razy w tygodniu.
  3. Nasze napoje (kompoty, herbaty) nie zawierają więcej niż 10g cukru. Na codzień używamy natoralnego miodu wielokwiatowego.
  4. Codziennie podajemy jedną porcję owoców na drugie śniadanie.
  5. Codziennie podajemy co najmniej jedną porcję warzyw (do śniadania i/lub do obiadu)
  6. Codziennie podajemy jedną porcję produktów zbożowych (kasze, makarony, ryż, pieczywo).
  7. Co piątek przygotowujemy smaczną rybę (najcześciej pieczoną, duszoną, gotowaną, czasami smażoną)

Na jakie alergeny należy zwracać uwagę?

Posiłki przygotowujemy z produktów które zawierają alergeny i mogą powodować nietolerancje pokarmowe.

Oto spis alergentów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Lp.

Alergen wg rozporządzenia

Produkty

1

Zboża zawierające gluten

Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2

Mleko

Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg- ser biały, śmietana, margaryna, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina

3

Jaja

Jaja, biszkopty, wypieki, ciasta, makaron jajeczny

4

Ryby

Ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwowy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5

Soja

Grzanki

6

seler

Seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7

gorczyca

Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw

8

Nasiona sezamu

Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki.

9

Skorupiaki

Brak

10

Orzechy

Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe.

11

Dwutlenek siarki

Owoce suszone – w szczególności te, które musza zachować jasny kolor np. morele

12

Łubiny

Brak

13

Orzechy ziemne

Masło arachidowe, bakalie

14

Mięczaki

Brak

 

Nasze przykładowe jadłospisy:

Pobierz jadłospis z  czwartego tygodnia stycznia 2019 

 

Panie które dbają o zdrowe zywienie dzieci w Naszym Bajkowym przedszkolu:

Panie które dbają o zdrowe żywienie dzieci w Naszym Bajkowym przedszkolu

Grażyna Oliwa

szefowa kuchni

Lucyna Romkowska

pomoc kuchenna

Anna Gajda

pomoc kuchenna

Nicola Stanoszek

pomoc kuchenna